“ърси

»збрано за вас

JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Ќачало arrow ‘ото съвети arrow ‘ото-ретуш или как да възстановим повредени фотографии
‘ото-ретуш или как да възстановим повредени фотографии ѕечат

ѕон€кога се случва, макар и не много често да повредим снимка чиито негативи (или оригинални€ цифров фаил) да са отдавна загубени. ѕодложени на пр€ка слънчева светлина с течение на времето снимките избледн€ват, губ€т €ркостта и наситеността на цветовете. —нимкит, освен чисто емоционална, нос€т и сво€та визуална наслада. «а да успеем да върнем предишни€ им вид винаги приб€гваме до "ретушинг" или обработката на дадена фотографи€ с цел премахване на дефекти или пък премахване на чисто козметични такива. ƒа :) ретушът служи и за това. ¬сички снимки в модните списани€ или плакатите, които виждате всеки ден, минават сериозна обработка за да бъдат заличени дребните смущаващи детайли. «а да се убедите в неверо€тната сила на компютъра и софтуера и за да получите поредното доказателство за безкрайни€ талант на човека, ето този адрес: http://homepage.mac.com/gapodaca/digital/blonde/blonde1.html

ћалко по-долу сме поместили примери за професионален ретуш направени във ‘ото —в€т на силно повредена фотографи€.

 

—ами€т процес на възстанов€ване на повредени фотографии изисква много специфични познани€ и сериозен опит в тази област. “ук ще се опитаме да ви дадем н€кои основни насоки за това как да се справ€те с определени дефекти ползвайки най-разпространени€ графичен редактор - Photoshop.

  • «а да махнете на нежелана точката ще ви тр€бва само "Healing Brush Tool" (J). —лед като сте избрали този инструмент натискате десен бутон на мишката и селектирате, това което ще копирате (тр€бва да е близко до точката, винаги избирайте близки по структура и цв€т области). —лед това с натискане на л€в бутон на мишката минавате върху точката или м€стото, което желаете да премахнете... и т€ се заличава. Ќикак не е трудно нали?
  • ѕром€на цвета на око. ќчертавате окото с инструмента "lasso Tool" и натискате "ctrl + alt + shift" за да създадете нов Layer. Ќатискате с десен бутон върху Layer и избирате "Blending options", а след това промен€те Blend Mode на "color" или "Hue". »збирате Brush Tool и оцвет€вате.
  • ѕром€на цвета на даден обект.  онкретно тук ще научите, как да промените цвета на косата на дадена фотографи€. —лед като отворите избраната от вас фотографи€ изберете основни€т инструмент Lasso tool [L], но може да използвате и Polygon lasso tool. «а да оцветим косата тр€бва да € селектираме. ¬нимателно селектирайте само косата, като се стараете да не обхващате други части от фотографи€та. »зползвайте shift клавиша, за да добавите места към селекци€та, които сте изпуснали. „рез натискането на alt ще изрежете от селекци€та онези места, които сте добавили по невнимание. —лед като сте селектирали е време за пром€на на цвета. »зберете Image >>> Adjustments >>> Hue/Saturation. ўе се отвори прозореца за редактиране на цвета. »зберете Colorize в долни€ десен ъзъл на прозореца и променете настройките докато получите желани€ резултат.


 
< ѕредишен
–Ш–љ—В–µ–≥—А–Є—А–∞–љ —Ж–Є—Д—А–Њ–≤ –Љ–Њ—Б—В –Љ–µ–ґ–і—Г –∞–Ї–∞–і–µ–Љ–Є—З–љ–Є—В–µ –Є –±–Є–Ј–љ–µ—Б –Њ—А–≥–∞–љ–Є–Ј–∞—Ж–Є–Є.