“ърси

»збрано за вас

JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Ќачало arrow ‘ото съвети arrow  омпозици€та - как да направим перфектната снимка
 омпозици€та - как да направим перфектната снимка ѕечат
 омпозици€та е всичко това, което прави една снимка да изглежда добре.  омпозици€та не е приоритет само на фотографи€та. ¬съшност т€ е неразделна част от живописта. »ма н€колко основни правила, които ако бъдат спазени, ще направ€т вашите снимки при€тни и забележими.

1. –азположение на хоризонта.
 огато снимате пейзажни снимки, правете кадъра така, че хоризонта да бъда или в горната или в долната част на кадъра, но не и в средата.

Horizont


2. «адръжте погледа на хората в пределите на снимката.

ѕостарайте се да планирате композици€та, така че погледа на хората да бъде насочен към обекти които са в самата снимка. »нтересен е факта, че нечетни€ брой обекти и хорат в даден кадар, създават услови€ за по-доброто възприемане на кадъра.

 Point


3. ѕравило на третините
≈дно от най-важните правила е това на третините, при което кадъра мислено се раздел€ на девет еднакви правоъгълника, както е показано на снимката по-долу. Ќай-силно ще се възприеме обекта, които попадне в зоната на пресичане на хоризонталните и вертикалните линии.

Lines


4. —лучайни предмети и светли петна.
»зб€гвайте заснемането на случайни обекти в кадъра. “е развал€т композици€та и вод€т до дисбаланс. —ветлите петна действат по същи€ начин, създават хаус у неподреденост в снимката. јко все пак се налага те да присъстват, не ги разполагайте по кра€ на кадъра. “ака те ще отвличат вниманието от акцента на фотографи€та.

5.  адруване на снимката.
÷ифровата фотографи€ ни даде неверо€тни възможности за корекци€ на снимките. ѕром€ната на цветовете или заличаване на видими дефекти - това са сред малкото неща, които може да бъдат променени. „рез пром€на размера на снимката, може да променим напълно композици€та.

pic1
 
pic2


6. ѕортретни снимки. “очка на заснемане и позициониране.
Ѕъдете внимателни с точката на снимане (ъгъл на снимане). ¬ портретните снимки в пълен ръст, ниската точка на снимане прави краката по-дълги, а главата по-малка и обратното високата точка ще направи краката по-къси а главата по-гол€ма. јко правите близък кадър (примерно паспортни снимки) то тогава главата не тр€бва да заема повече от 1/3 от кадъра. ћъжките портрети тр€бва да са максимално резки, докато женските по-меки. Ћини€та на очите тр€бва да бъде леко наклонена, а не хоризонтална. –азположението не тр€бва да е в централната част на кадъра.


ѕон€кога въпреки, че нарушаваме всички правила получената снимка е достатъчно привлекателна. ѕравилата са затова, за да бъдат нарушавани :) Ќе бъдете консервативни, направете си собствени правила, такива с които да правите вашите снимки уникални и различни.

 
< ѕредишен   —ледващ >
–Ш–љ—В–µ–≥—А–Є—А–∞–љ —Ж–Є—Д—А–Њ–≤ –Љ–Њ—Б—В –Љ–µ–ґ–і—Г –∞–Ї–∞–і–µ–Љ–Є—З–љ–Є—В–µ –Є –±–Є–Ј–љ–µ—Б –Њ—А–≥–∞–љ–Є–Ј–∞—Ж–Є–Є.