“ърси

»збрано за вас

JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Ќачало arrow ‘ото съвети arrow —ъвети при покупка на цифров фотоапарат
—ъвети при покупка на цифров фотоапарат ѕечат

»дват празници и се чудите какво да подарите на близките и роднините си? ј защо не дигитален фотоапарат? “ози материал ще ви помогне да се ориентирате сред огромното количество модели и аксесоари за т€х на пазара и да направите най-добри€ избор за себе си или за ваш близък или познат човек. ≈дин цифров фотоапарат може да е сериозна инвестици€ и лесно можете да се объркате при толкова много модели и оферти. Ќад€вам се, да запомнихте най-важните неща, които тр€бва да имате предвид, когато решите да си закупите такова устройство. ƒигиталната фотографи€ може да бъде много при€тно прежив€ване, което да се превърне в хоби за ц€л живот, особено когато й се наслаждавате с подход€щ цифров апарат.

—тати€ публикувана в Download.BG, бр. 10/2006.

 

ќпределете си бюджет

Ћесно е да тръгнете по магазините с нагласата, че “повече означава по-добре”, когато пазарувате каквато и да било техника. ¬се пак имайте предвид, че почти винаги ще можете да намерите нещо по-скъпо и с повече и различни функции от това, което вече сте си избрали.  упете си фотоапарат, който отговар€ на нуждите ви и н€ма да остарее като модел много бързо, но не се хвърл€йте на професионалните модели, ако не се нуждаете от много функции или н€мате достатъчно опит. јко изберете такъв модел, ще прахосате излишни пари, а функциите на устройството ще си останат неизползвани. ¬земете в предвид аксесоарите, когато определ€те бюджета си. «а да направите прежив€вани€та ви в света на дигиталната фотографи€ по-при€тни, ще тр€бва да си приготвите пари за следните допълнени€ към ваши€ апарат:

  • ƒопълнителни батерии. ƒоста е непри€тно, когато в разгара на снимането батериите ви свършат или просто спрат да работ€т. «атова тр€бва да имате резервен комплект.
  • ƒопълнителна памет. јко искате да направите повече снимки, особено на висока резолюци€ (с високо качество) с ваши€ фотоапарат, ще се нуждаете от доста памет. ѕовечето цифрови апарати се продават с достатъчно м€сто само за н€колко хубави снимки и ще тр€бва непрекъснато да изпразвате вашата карта на компютъра си, за да освободите м€сто за нови.
  •  омплект за почистване. ѕрах, мръсоти€ и други вредни частици могат да скап€т лещите на фотоапарата ви, ако не ги почистите навреме. Ќе използвайте тениската си или парцал за почистването им. „етчица с духало и тампон могат да ви помогнат да защитите сво€та инвестици€.
  • „етец на карти с памет. ѕовечето апарати са снабдени с кабели и специален софтуер, които ви позвол€ват да ги свържете към компютрите си (така че да изпразните паметта и да освободите м€сто за нови снимки). ¬ъпреки това един четец прави прехвърл€нето на данни много по-бързо, което е особено важно, когато картата ви е 1 гигабайт, например. ѕросто свързвате четеца към USB порт, вкарвате картата в него и имате достъп до снимките си с€каш те са на твърди€ ви диск. Ќ€кои по-нови компютри са снабдени с четци, затова проверете преди да закупите такова устройство.
  • ÷ветен принтер, по възможност такъв за снимки. —поделете снимките си с вашите при€тели! ћожете да печатате дигиталните си снимки в различни магазини или фотоцентрове или да предвидите пари за фото принтер, с който да правите хартиени копи€ на вашите изображени€ когато и както пожелаете.
  • „античка/калъф. ¬ случай, че сте избрали н€кой компактен модел и едно малко калъфче, в което да се поберат резервните ви батерии, ще ви свърши работа, но ако сте се спрeли на по-гол€м фотоапарат, тр€бва да предвидите специална чанта, в ко€то да има м€сто за всичките ви аксесоари. ќсвен това по този начин ще защитите устройството си от вс€какво вредно въздействие.

“ова са само най-наложителните неща, който можете да закупите. »ма специални филтри, който защитават лещите на апарата ви и усилват дадени цветове в дигиталните снимки; стативи, с които ще можете да застопорите сво€ фотоапарат, докато правите снимки и да избегнете треперенето на ръцете ви; допълнителни светкавици, с който да увеличите светлината при необходимост и много други допълнени€.

«абравете за цифровото увеличение

¬ъпреки че много продавачи н€ма да се съглас€т, ви препоръчвам напълно да игнорирате т.нар. “дигитален зуум”. “ой работи чрез интерполаци€ или иначе казано можете да постигнете същи€ успех с подход€ща програма на ваши€ компютър. ќптични€т зуум е този, който позвол€ва реалното увеличение на обектите.

«а повечето хора оптично увеличение 3x или 4x е повече от достатъчно. «уум 7x ще ви помогне в н€кои случаи, когато не можете да се приближите до обекта. «а повечето хора, по-гол€мо увеличение, например 10x, е напълно излишно. »майте предвид, че този коефициент означава, че фотоапаратът може да увеличи обектите на снимката до 3 пъти повече от нормалното, но увеличението на два различни апарата с показател 3x може леко да се различава.

Ќе се залъгвайте по мегапикселите

ћегапикселите не са най-важното нещо при покупката на цифров фотоапарат. ѕовече мегапиксели не означава задължително по-добри снимки. јко един 5-мегапикселов фотоапарат има по-добра оптика от един с 8 мегапиксела, то първи€т може да прави по-€сни и хубави снимки. ќсвен това има и много други фактори, които тр€бва да вземете предвид.  олко бързо можете да снима устройството (така че да не изпуснете момента, който искате да запаметите)? ћоже ли да се наглас€ баланса на б€лото? »ма ли фотоапаратът автоматични настройки, които да ви помогнат да снимате нощем, да правите портрети, да запечатвате пейзажи?

¬нимавайте при избора на аксесоари

 огато сравн€вате цифрови фотоапарати, обърнете внимание какъв тип памет използва всеки модел, като например CompactFlash, Memory Stick, Secure Digital, Smartmedia и други. јко е възможно, не си взимайте н€кой от по-малко използваните модели и си купете апарат, който поддържа CompactFlash или Secure Digital. ѕричините са две. CompactFlash и Secure Digital карти можете да откриете много по-лесно, особено когато ви тр€бват спешно. ќсвен това този тип карти са много по-евтини. «а сравнение, при написването на материала цената на SecureDigital Card (SD) 512MB в MobileBulgaria.com е 33,5лв., докато Memory stick pro за Sony със същи€ размер можете да закупите за 88лв. (цените са ориентировъчни).
ћного цифрови фотоапарати използват презареждаеми батерии тип AA (които повечето хора наричат “волт и половина”), но н€кои модели използват специални видове батерии, разработени за конкретни€ апарат. “ези батерии имат известно предимство пред батериите тип AA, защото издържат по-дълго, но недостатъците им като че ли са повече. ћожете да закупите зареждаеми батерии тип AA (или дори обикновени такива, макар че те издържат изключително малко време) от почти всеки магазин. Ќо трудно ще намерите н€кой специален модел литиево-йонна батери€, например. «атова ако решите да си купувате апарат с такава батери€, си купете резервна предварително. ќсвен това специалните батерии обикновено струват много повече от един, a дори и два или повече комплектa от батерии тип AA.

»зползвайте търсачките в интернет

–ешили сте да си закупите цифров фотоапарат от интернет? ўе спестите време и пари. ќтворете Mobile Bulgaria (http://mobilebulgaria.com/), например, и намерете най-добрата оферта за вас от различните магазини. ќсвен това ще можете да видите дали дадени€ артикул е на склад, а и да се запознаете с мнени€та на други потребители за него.

ѕазете се от ниските цени

Ќе избирайте задължително най-ниската цена, особено когато става въпрос за фирма, ко€то никога не сте чували или ползвали. јко цената е много по-ниска от тези на останалите фирми, най-веро€тно има причина за това. ћного компании ще ви примам€т с пакетни цени, в които са включени аксесоари, които вече не се поддържат, например. ¬се пак това не означава, че ниски цени може да намерите само при безскрупулни продавачи. ќсвен това пакетните сделки могат да ви спест€т пари, особено когато купувате апарат за първи път и се нуждаете от всички гореспоменати аксесоари. јко имате проблеми с един търговец, винаги можете да опитате другаде. ¬ случай, че не можете да се разберете по нормален начин, винаги можете да се свържете към  омиси€та по търгови€ и защита на потребителите.

Ќе изхвърл€йте стари€ фотоапарат

јко ще си купувате нов модел цифров фотоапарат, не изхвърл€йте стари€. ћожете да го използвате по много начини: подарете го на при€тел или роднина; дарете го за благотворителност; продайте го – дори да е стар, ще успеете да вземете н€кой лев за него.

Ќе разчитайте само на тази стати€ при покупката на цифров апарат. Ќай-добре се запознайте с мнени€та на хора, които вече са използвали избрани€ от вас модел и разгледайте в интернет снимки, направени с него. ќсвен това можете да посетите и н€кои от по-попул€рните сайтове, които предлагат рецензии на повечето марки цифрови апарати:
Digital Photography Review - http://www.dpreview.com/
Imaging Resource - http://www.imaging-resource.com/
megapixel.net - http://www.megapixel.net/
photo.net - http://www.photo.net/
Steve's Digicams - http://www.steves-digicams.com/

 

 
< ѕредишен   —ледващ >
–Ш–љ—В–µ–≥—А–Є—А–∞–љ —Ж–Є—Д—А–Њ–≤ –Љ–Њ—Б—В –Љ–µ–ґ–і—Г –∞–Ї–∞–і–µ–Љ–Є—З–љ–Є—В–µ –Є –±–Є–Ј–љ–µ—Б –Њ—А–≥–∞–љ–Є–Ј–∞—Ж–Є–Є.