“ърси

»збрано за вас

JSN ImageShow - Joomla 1.5 extension (component, module) by JoomlaShine.com
Ќачало arrow ‘ото съвети arrow ќбективите Ц кой от т€х за какво е подход€щ?
ќбективите Ц кой от т€х за какво е подход€щ? ѕечат

јко сте начинаещ любител фотограф и тепърва откривате прекрасни€ св€т на фотографи€та, най-веро€тно се чувствате леко объркани от множеството различни по големина, външен вид, цена и възможности на смен€емите обективи. Ќ€ма нищо страшно Ц съвсем нормално е всеки от т€х да е предназначен за точно определена цел и за постигане на конкретни резултати. Ќе е нужно да сте професионалисти за да постигнете добри кадри, дори и ако ползвате обективи чи€то цена не е много висока.

¬ъв ‘ото —в€т решихме съвсем накратко да об€сним за обективите и се над€ваме тази кратка информаци€ да ви помогне при бъдещата покупка.

— латинската буква F, ко€то най-често ще видите в описанието на параметрите, бележим фокусното разсто€ние, което се измерва в милиметри. “о определ€ зрителни€ ъгъл, а също и каква част от заснемани€ обект, ще бъде показан в дадени€ кадър. ќбективите, които спадат към категори€та ДширокоъгълниФ имат късно фокусно разсто€ние. — други думи обхващат по-гол€ма площ на кадъра и може да поберете много повече обекти от на по-близко разсто€ние.

F < 21 mm
Ќай-често ще го намерите в категори€та ултра широкоъгълни обективи (познати още, като рибешко око). ѕрофесионалистите, а пък и вие, ще ползвате този обектив за заснемане на архитектура, малки пространства, а също и за постигане на специални ефекти. »зобщо ако искате да представите света около нас н€как си по сюреалистично и да придадете интересен краен ефект на кадрите Ц това е ваши€т обектив.

F = 21-35 mm
ѕопул€рното название: широкоъгълен обектив. “ози обектив е достатъчно широк и обхваща много гол€м кадър. ’убавото при него, е че той не изкрив€ва прекалено много снимката и кадъра е реалистичен.

F = 35-70 mm
¬ тази категори€ попадат така наречените ДнормалниФ обективи, не че другите са ненормални :). “ези обектива са подход€щи за улична фотографи€, а също и за документална такава. 60 милиметровите на Canon и Nikon от тази група се ползват за макроснимки. ќбектива, който купувате с ваши€ фотоапарат (много често се нарича ДкитовФ) обикновено са с параметри 18-55 или 18-70 мм и вършат чудесна работа за начинаещи.

F = 70-135 mm
Ќаричан още междинен телеобектив, който е подход€щ за макроснимки (фокусно разсто€ние 105 и 200 мм) или портрети. “ези обективи по принцип са резервирани за професионалистите, но това не ви пречи да бъдете експериментатор.

F = 135-300+ mm
“елеобективът с такива характеристики се ползва за спортна фотографи€, природа, животни. »ма високи нива на светлочуствителност поради големи€ размер на лещите. “очно поради тази причина могат да бъдат правени снимки на много големи разсто€ни€.

» н€колко думи за варио и твърди обективи.
–еално обективите би тр€бвало да бъдат подел€ни на варио и твърди обективи. “върди€т обектив има фиксирано фокусно разсто€ние и това не може да бъде променено. »ма много проста вътрешна система от лещи и гол€ма светлосила. ѕоради тази причина тези обективи прав€т най-качествени снимки с минимални изкрив€вани€ и шум. ¬арио обективите имат дълеч по-сложна система от лещи. “е могат да коригират фокусното разсто€ние - с други думи да Дприближават или отдалечаватФ желани€ обект. —нимките обаче имат несъвършенства.  акто се казва ДЌ€ма пълно щастиеФ.

 

‘ото —в€т желае успех на всички начинаещи професионалисти!

 
—ледващ >
–Ш–љ—В–µ–≥—А–Є—А–∞–љ —Ж–Є—Д—А–Њ–≤ –Љ–Њ—Б—В –Љ–µ–ґ–і—Г –∞–Ї–∞–і–µ–Љ–Є—З–љ–Є—В–µ –Є –±–Є–Ј–љ–µ—Б –Њ—А–≥–∞–љ–Є–Ј–∞—Ж–Є–Є.